Tuesday, June 12, 2012

Kadang-Kadang

Berbeza lagi. Huhuhu.
(Ehsan Google)
PERNAH juga sesekali aku terfikir, kalaulah aku teruskan pengajian di UPM dulu, apa yang akan jadi pada aku sekarang ni? Adakah aku akan berjaya tamatkan pengajian dengan jayanya dan menjadi seorang pegawai pertanian? Kalau itu berlaku, pastilah aku takkan berjumpa dengan Chael dan seterusnya takkan mengenali Si Bulat. Kalau itu juga yang berlaku, aku sedang bersama siapa? Sudah kahwinkah, atau apa?

Kadang-kadang hidup ni memang lucu. Kita suka memikirkan hal-hal 'kalaulah'. Seolah-olah kita mengharapkan Doraemon akan datang dari abad ke-22, keluar dari mesin masa di dalam laci meja kita dan kemudian mengeluarkan Teropong Masa Hadapan. Melalui teropong itu, kita akan dapat melihat, kalaulah kita buat A, apa yang akan jadi. Dan kalaulah kita buat B, apa pula yang akan jadi. Hurm, wah2! Kalau macam tu semua orang akan hidup bahagia, aman damai dan kaya-raya. Kalau tu yang jadi alamatnya kiamat akan datang sebelum waktunya, tau?!

Hidup ni perlukan keseimbangan. Kaya miskin, kuat lemah, derita bahagia, yin yang, lelaki perempuan, siang malam dan banyak lagi. Susah nak cakap, tapi itulah hakikatnya. Jangan asyik nak kalaulah. Alhamdulillah, sepanjang hampir 26 tahun aku hidup dalam dunia ni, aku belum rasa total menyesal dengan setiap keputusan yang aku ambil. Tak kiralah, keputusan itu salah atau betul, mengangkat atau menghumban aku, aku tak kesal. Itu semua adalah kutipan pengalaman yang amat berharga untuk aku. Bukan aku bangga dengan salah yang aku buat. Aku tak bangga. Cuma aku bersyukur pada Tuhan kerana aku peluang untuk merasai secebis ragam kehidupan. 

Tuhan Maha Adil. DIA bagi kita ketawa, menangis, sedap, sakit, gembira, kecewa. Semuanya cukup rasa dalam ramuan hidup. Keputusan yang kita buat akan membentuk siapa diri kita. Aku pernah dengar orang cakap ;

"Your reputation comes from the company you keep"

Maaf, aku kurang bersetuju dengan quotes ini. Aku tak fikir kalau kita bergaul baik dengan rakan-rakan yang kaki clubbing, perokok tegar, penagih syabu ataupun penjenayah berskala kecil, kita akan terus menjadi seperti mereka. Aku fikir tak adil merefleksikan reputasi kita dengan laku teman-teman di sekeliling kita. Adakah dengan minum petang semeja dengan bekas banduan atau pekerja angkut sampah akan menyebabkan kita dipandang sebagai bekas banduan dan pekerja angkut sampah juga? Mana akal, apa fungsi akal?

Kau berkawan dengan penagih, kau terus jadi penagih. Kau berkawan dengan pelacur, kau terus jadi pelacur. Jadi adakah kalau kau berkawan dengan doktor, kau pun terus jadi doktor? Adakah? Adakah?

Pening.

Kadang-kadang aku terfikir juga, kenapa aku suka sangat buang masa membebel dalam blog ni? Hidup aku masih macam gitu juga. Biasa2 saja. Kata nak jadi penulis, dah 7 tahun berlalu, belum ada sebuah buku pun terbit lagi. Tak apalah, aku takkan salahkan sesiapa pun yang tak boleh nak tengok apa yang ada dalam kepala hotak dan hati aku ni. Huhuhu... 

Pada aku, selagi hidup, selagi boleh makan minum, berfikir, menikmati... maka hidup aku sudah jauh mengatasi 'kesempurnaan' yang diciptakan manusia.

(^_^)

No comments:

Post a Comment