Wednesday, October 22, 2014

Perkara2 yang Sumpah Aku Takkan Faham!ASSALAMUALAIKUM. Rasanya sejak dua menjak 13 menjak kebelakangan ni aku memang dah jarang sangat mengemaskini laman ini. Aku pun perasan jugak, laman kawan-kawan yang aku suka pun dah jarang sangat dikemaskini, sampai ada beberapa (sebenarnya lebih dari 10) laman kawan-kawan yang aku suka dah pun ditutup kerana sudah bertahun-tahun tak dikemaskini. Mengapa hal ini terjadi?

Kenapa?

Kita semua ni macam hangat-hangat taik ayam saja, bukan? Mula-mula berblog dulu, aku rasa macam nak post dua entri sehari, punyalah rajin dan punyalah banyak benda yang nak diperkatakan. Tapi sejak-sejak dah makin tua ni, setan malas makin membesar pulak dalam benak aku. Sekarang pun sebenarnya masih banyak benda yang hendak diperkatakan, cuma itulah... rasukan kemalasan semakin menggila.

Apa nak buat?

Kebelakangan ni (ayat yang paling banyak aku guna dalam sejarah menulis blog), aku hanya mampu meneruskan kegemaran aku singgah ke blog-blog yang seronok dibaca macam Tukar Tiub (sosialis sejati), Cursing Malay (Mantot yang cool), Hamka Keretamayat (pelopor kisah laki bini), Perang Filem (yang banyak mengingatkan aku pada zaman kuliah bersama Pak Hassan Muthalib), Malaysiakini (blog ke?) dan banyak lagi yang berfaedah untuk dibaca termasuklah Beautifulnara (jangan tak percaya). Cumanya blog si Nara ni amatlah tak berfaedah untuk dibaca. Ia sekadar hiburan murah untuk aku menonton sarkas. Pemainnya adalah rakyat Malaysia yang sungguh 'cerdik-pandai' yang amat suka membubuh komen dan berkonfrontasi di situ.

Aku memerhatikan semakin ramai yang bertindak di luar kotak waras pemikiran manusia seperti Mat Luthfi (anak muda yang cerah pemikirannya), Amran Fans (kebodohannya hanya untuk mereka yang berakal), Ronasina (pemikirannya memang tabik spring dan perjuangannya memang menyentuh hati), Fynn Jamal (yang membela hak anak-anak tak sah taraf dan ibu-ibu mereka yang tersalah membuat pilihan), Faisal Tehrani (yang sering di'bash' kerana tuduhan kononnya berfahaman shiah) serta banyak lagi nama yang tak sempat untuk aku rakamkan di sini. Penulisan mereka selalunya membuatkan kita berfikir tapi membaca komen-komen manusia di ruangan penulisan mereka memang paling tepat untuk aku gambarkan seperti sedang menonton sebuah pertunjukan sarkas.

Kelakar?

Amat!

Menyedihkan?

Juga amat!

Bila Mantot (http://cursingmalay.blogspot.com/) menulis tentang pandangannya terhadap penyusuan bayi di khalayak ramai misalnya (yang mana aku sangat bersetuju dengan pandangan ini), dia terus di'bash' habis-habisan oleh para wanita yang bersolidariti menegakkan hak untuk wanita 'memberi makan' kepada anak di mana-mana saja dan terus-terusan menghentam Mantot sebagai jantan gatal, pervert, lucah, fikiran tertutup, typical malay dan macam-macam lagi sampai aku yang dok baca ni pun tak sempat nak tarik nafas. Begitu juga nasib penulisan-penulisan Faisal Tehrani di kolum Malaysiakini. Tak kira apa isunya, tak kira apa yang ingin disampaikannya, mereka akan terus hentam dengan ayat antara yang paling popular berbunyi:

"Jangan baca mamat Shiah ni. Nak tegakkan shiah dia je kejenya! Mengarut je semua yang dia tulis."

Paling kelakar tuduhan "siapa yang beli dan baca buku mamat ni turut sama bersubahat menentang Allah dan Rasul!" Hebat tak? Adoi! Bila Fynn Jamal uar-uarkan tentang cara untuk mengambil anak-anak tak sah taraf ni sebagai anak angkat dan menyediakan tempat pelindungan untuk gadis-gadis yang tersalah langkah pula, dia terus dihentam sebagai pembela kemungkaran dan menggalakkan maksiat. Adoi lagi. Itu belum cerita bila Mat Luthfi, Ronasina dan Amran Fans muat naik status yang terang-terangan bersifat sinikal dan penuh sarcasm, ramai yang jenis 'tak faham bahasa' terus melenting dan menyerang balas dengan komen yang jelas memperbodohkan diri sendiri.

Adoi!

Adoi!

Adoi!

Apa nak jadi rakyat Malaysia oiii? Cubalah buka hati buka minda untuk memahami sesuatu itu dengan lebih terbuka dan jelas. Membaca dan memahaminya tak bererti kau perlu bersetuju. Kau boleh sahaja membuka ruang debat yang lebih sihat, berbanding terus menghentam dan marah-marah secara membabi buta. Tolonglah! Paling kelakar (dalam masa yang sama paling menyedihkan) ialah bila kau tersasar jauh dari point yang nak disampaikan. Contohnya bila FT memetik Hikayat Hang Tuah dalam tulisannya mengenai kempen anjing, ramailah cerdik pandai yang mempertikaikan tentang Hang Tuah ini sedangkan ITU BUKAN POINTNYA!!!

Faham ke tidak?

Adoi lagi...!

Cuba-cuba jadi manusia yang cerdik sikit. Aku tulis semua ni pun bukannya aku nak kata yang aku ni cerdik sangat. Tak... aku hanya seorang manusia yang cuba untuk belajar waras.

WARAS.

Jangan biarkan diri kau dikalahkan emosi. TUHAN beri kita akal untuk berfikir. Guna. Jangan bodoh sombong. Sekian.

No comments:

Post a Comment