Tuesday, May 6, 2014

Nama aku, Mar-dhi-ah!


ASSALAMUALAIKUM. Di pejabat pada ketika ini aku sedang menukang buku tentang nama-nama pilihan untuk anak Muslim. Tukangan ini menyebabkan aku terkenang sejarah nama sendiri. Menurut ayah, namaku diberikan oleh Tuan Guru kami. Alhamdulillah. Nama yang baik maknanya dan dipercayai sesuai denganku.

Malangnya.

Semasa aku kecil dan jahil dahulu (sekarang pun masih jahil), jujur aku kongsikan yang aku pernah tidak suka pada nama ini. Alasannya? Namaku amat sukar dieja dan disebut dengan betul. Bergurau? Tidak. Sejak dari tadika sehinggalah sudah berusia 28 tahun sekarang. Sangat jarang sekali namaku dieja dan disebut dengan betul. Nama aku ialah :

Mardhiah.

Ia disebut dengan tiga suku kata iaitu MAR-DHI-AH. Manakala sebutan 'DHI' itu pula perlu disebut tebal sedikit kerana 'dhi' langsung tidak sama dengan 'di'. Adakah ini hal yang terlalu besar sampai aku perlu berasa marah. Jawapan aku,

"Ya, ini adalah hal yang terlalu besar! Nama adalah sangat penting dan selain daripada menentukan identiti seseorang, ia juga berperanan sebagai satu doa. Jika kamu memanggil atau menyebut nama aku, kamu sedang mendoakan aku."

MAR-DHI-AH. Ertinya, 'yang diredhai dan disayangi'. Semoga aku akan terus berada di dalam redha dan kaseh sayang ILAHI. Amin~ Aku paling benci apabila nama aku sentiasa dieja yang disebut seperti ini ;

Madiah, Madihah, Mardihah (kesilapan yang paling kerap muncul), Mardiyah dan Mardiah.

Perkara kecil? Tidak! Nama bukan perkara kecil. Tahukah anda erti Madiah, Madihah, Mardihah, Mardiyah dan Mardiah langsung tidak sama dengan Mardhiah? Selalunya hanya golongan orang-orang agama dan ustaz-ustazah sahaja yang selalu menyebut namaku dengan sebutan yang betul. Aku gembira. Alhamdulillah, semasa di acara konvokesyen yang lalu, dekan Fakulti Penulisan Kreatif iaitu Dato' Dr. Anwar Ridhwan telah menyebut namaku dengan sebutan yang betul.

Aku sangat gembira dan menghargainya.

Terima kaseh Dr. Anwar kerana telah menjadi guru yang baik buat saya. Ilmu yang dikongsikan oleh doktor banyak membantu saya di dalam penulisan saya, novel terutamanya. Terima kaseh juga kerana menghormati saya dengan menyebut nama saya dengan betul pada hari antara yang paling penting untuk saya.

Sebetulnya aku menulis entri ini kerana beberapa orang teman jauh bertanya, mengapa aku dipanggil 'Anne' sedangkan namaku langsung tidak berbunyi seperti itu. Ada juga suara-suara sumbang yang mentertawakan aku sebagai tidak menghargai nama sendiri. Mari aku perjelaskan, nama panggilan yang aku perkenalkan kepada dunia itu dieja sebagai 'N' sahaja. Bukan Anne atau Ann. Hanya N. Aku memilih N kerana ia adalah konsonan pertama dalam ejaan nama penuhku. Pada ketika itu aku selalu mengeja namaku sebagai ;

N. Mardhiah Shamsudin.

Ringkas dan mudah. Aku memilih untuk dipanggil 'N' sahaja sebab tak sudi nak dengar orang memanggil aku Madiah, Madihah, Mardihah, Mardiyah dan Mardiah. Kau boleh pilih nak panggil aku 'N' atau sebut nama aku dengan betul, MAR-DHI-AH.

Dalam hidup ini, aku sangat menghargai semua perkara yang berkaitan denganku. Aku bersyukur dan berterima kaseh kerana dianugerahkan dengan nama seindah Mardhiah. Oleh itu, sila hormati namaku seperti mana aku menghormati nama kalian. Aku jarang menyebut dan mengeja nama orang dengan salah. Rakan sekelas aku di akademi tak ramai. Oleh itu aku boleh mengingati nama-nama penuh mereka (berserta ejaan dan nama bapa yang betul). Salah seorang rakan akademiku pernah terkejut apabila aku mengeja namanya dengan betul.

Fong U-Shin, Xavier.

Sedangkan menurutnya orang selalu mengeja namanya sebagai Xavier Fong Yu Shin. Dia agak terkejut apabila aku mengeja namanya dengan betul sedangkan kami bukan kawan karib. Pada aku, kawan rapat atau kawan biasa ataupun rakan sekerja, hal-hal berkaitan nama perlu dititik berat kerana ia adalah identiti setiap orang. Kalau tak boleh nak ingat, pastikan kau periksa dengan orang itu sendiri. Aku menghormati rakan-rakan sekerjaku (bahagian grafik terutamanya) kerana setiap kali sebelum mereka menulis namaku pada bahagian editor atau terjemahan, mereka akan merujuk pada aku berkali-kali tentang ejaan namaku.

Sijil UPSR, PMR dan SPMku semuanya perlu dimohon semula kerana kesalahan ejaan. Aku rasa kami adik-beradik semuanya mengalami masalah yang sama. 

SHAMZIE selalu dieja sebagai Samzi, Shamzi dan lebih glamor sedikit Samzy.

MIFDHAL selalu dieja sebagai Mifdal, Misdal dan Midal.

NURARRIF lagi teruk. Nur Arif, Nurarif, Nur Ariff dan yang paling kerap Nurrarif.

Bahagian yang aku bold adalah bagaimana nama mereka sentiasa disebut. Salah, salah tu! Tak belajarkan semasa di sekolah? Lari ye, bila cikgu mengajar tentang sebutan? Geram betul dibuatnya. Nama kami ni biasa-biasa sahaja. Tak bombastik macam nama anak-anak selebriti pun. Apalah yang susah sangat nak eja dan sebut SHAM-ZIE, MAR-DHI-AH, MIF-DHAL dan NUR-AR-RIF dengan betul?

Susah sangat?

Kesimpulannya, aku ingin menyeru semua orang supaya hormatilah ehwal tentang nama ini. Semoga kita semua akan saling mengerti dan memahami. (^_^)

3 comments:

 1. sedap apa makna nama N...akak sendiri pon maksudnya 'yang melihat' . lihat apa pon tak tahulah, jujur dlu pon tak suka...tp lelama rasa cam nama tu makin dekat ngn hati...bersyukur alhamdulillah..hehhe

  ReplyDelete
 2. hai nama saya Nurjihadah. Dulu pun saya cam tak suka je. hehhe tapi lama-lama suka pula. Kawan-kawan sekolah dulu panggil Jihadah. Jihad maknanya yang berusaha :)

  ReplyDelete
 3. Alhamdulillah,

  Rupa-rupanya ramai yang sama dengan N. Huhuhu~ jujurnya dulu memang tak suka. N selalu harap nama N lebih mudah dieja dan disebut (macam Marina contohnya). Tapi sekarang syukur, suka sangat dengan nama sendiri.

  Kak Ct,
  Nama akak cantik, N suka sangat.

  Sahabat,
  Nama kau pun cantik sangat. Aku suka.

  Semoga kita semua akan terus berada di dalam 'Redha dan Kaseh' ALLAH SWT. Semoga kita sentiasa dapat 'Melihat' kebaikkan dalam jiwa manusia dan 'Berusaha' memperbaguskan kehidupan, seiring dengan agama. Amin! (^_^)

  ReplyDelete