Saturday, March 10, 2012

Pindah Lagi... Pindah Lagi Dan Pindah Lagi!

Ingatan yang manis untuk diri sendiri. Mudah-mudahan.

AKHIRNYA aku mengambil keputusan untuk keluar dari rumah along dan kembali hidup berdikari seperti yang telah aku buat selama 6 tahun sejak duduk di bandar ni. Aku kira ini adalah keputusan yang paling wajar memandangkan along pun dah bekeluarga. Aku ucapkan terima kaseh yang sebanyak-banyaknya kepada along dan kak long di atas jasa baik mereka menumpangkan aku di rumah mereka selama hampir 3 bulan... ialah, sepanjang tempoh aku menanam anggur. :)

Kerja baru, persekitaran yang baru dan amatlah secocok juga dengan rumah baru. Huhuhu. Aku bukan suka sangat berpindah randah ni. Tapi tulah, dah biasa hidup sendiri. Tambahan pula, rumah yang baru ni amatlah dekat dengan tempat kerja. Paling tidak aku dapat mengurangkan kos masa, minyak dan bahaya. Jauhlah kiranya kalau nak dibandingkan 60 minit dengan 5 minit. Tambahan pula aku menunggang motosikal. Tahu sajalah lebuhraya Sungai Besi membawa ke MRR2. Penuh dengan bas dan lori. Kereta tak usah cerita. Kalau tak silap, mencecah bilangan 3 kali dalam minggu ni aku hampir berlanggar dengan kereta yang masuk secara membabi buta. Memang babi sungguh sebenarnya. Ops, maaf. Aku terkasar bahasa. Tapi bagaimanakah mahu memanggil pemandu itu sebagai manusia jika dah terang-terang dia melanggar kaki aku semata-mata kerana nak menyelit??? Kau bawak kereta, gila! Bukan motor nak main menyelit gitu! Hanya selepas aku hentak bonet depan keretanya dengan penumbuk barulah dia mahu mengangkat tangan.

Macam2 hal. Aku pun bukan mahu kecoh sangat. Tapi pemandu di bandar ni semakin hari semakin melampau. Kurang ajar. Tak tahulah apa yang mereka makan sebagai sarapan. Masuk simpang tak bagi signal. Tukar lorong pun sesuka hati. Seolah2 kami penunggang motosikal ini halimunan. Tak kelihatan di cermin sisi dan cermin pandang belakang mereka. Paling menyedihkan, tak bagi langsung jalan kepada aku yang sedang berada di dalam basah hujan ini sedangkan mereka enak di dalam kereta yang berbumbung. Langsung tak sudi menunggu seminit dua dan memberi laluan kepada aku untuk melintas.

Harapan aku begitulah. Di tempat baru yang memakan masa sekitar 5-10 minit (bergantung kepada lalu lintas) perjalanan ke tempat kerja ini, semoga lebih berkurang paras bahayanya. Amin.

Aku sedang demam campur sakit-sakit badan. Minggu ini minggu basah. Langit sedang menangis. Walaupun berbaju hujan namun tetap kebasahan. Walaupun begitu, aku bersyukur. Rezeki Allah memberikan aku pekerjaan yang aku sangat senangi tika ini. Inilah ujian dan dugaan. Aku menerima dengan tabah. Alhamdulillah. Semoga Tuhan memberikan kekuatan.

Kawan-kawan doakan aku di tempat baru, ya? Terima kaseh. :)

2 comments:

  1. ko pindah???!!! keje baru???!!!! biler nak story semua ni ngan aku???!!!! LEGEND SENTAP!!!!

    ReplyDelete
  2. Keje baru kan da citer. Huhuhuhu... dah ko super bz, tak payah nak sentap sangatlah! ;p Ahad ni, k? olololo... jangan majuk. :D

    ReplyDelete