Monday, September 26, 2011

Penutup Kepada Pemulaan

Aku semasa tahun 1 di akademi...

Aku sekarang sebagai panel skrip. Takde beza pun, kan? ;p

DAH dua tahun lebih aku bergelar graduan. Graduan basi katanya pasal tak konvo-konvo. Sedih pun ada. Tapi apa boleh buat. Tempat aku belajar tu lebih mementingkan nak buat banggunan baru, akuarium, pasang tv gedabak alam kat koridor yang orang tak tengok dan sebagainya daripada menganjurkan majlis konvokesyen buat kami para graduan ni.

Rata2 aku tengok kawan-kawan dah bekerja, berkahwin dan beranak-pinak atau mungkin ada yang dah jadi tanah pun. Masing-masing dah teruskan hidup. Ada yang sukses dalam kerjaya, ada yang sukses dalam rumahtangga. Aku sendiri, alhamdulillah. Walaupun berada di lapangan yang kurang menyelesakan atmosferanya, tapi tak apalah. Masih ada rezeki buat menyambung kehidupan. Tiba-tiba saja dalam keheningan ni, aku dikejutkan dengan khabar-khabar angin yang mengatakan kami bakal berkonvo Oktober ini. Wah! Wah!

Kawan-kawan, sila jangan percayakan khabar angin. Bukan sekali kita dipermainkan begitu saja oleh berita konvo nih!

Tapi rupa2nya sudah saheh. Bonda menelefon dari kampung. Memberitahu surat konvo aku sudah sampai. Wah! Wah! Tak sangka, sempat juga aku berkonvo dalam hayat ni. Ingatkan esok lusa bila aku dah jadi tanah, baru deme akan panggil. Masa tu tak tahulah siapa yang akan naik jadi wakil aku mengambil diploma tu. Alhamdulillah, jadi juga berkonvo rupanya. Aku lega bukan untuk diri sendiri. Tapi aku lega untuk mak dan ayah. Mereka adalah satu2nya manusia di atas muka bumi ini yang paling dan amat-amat teringin nak tengok anak perempuan tunggal mereka ni pakai jubah konvokesyen dan pegang segulung diploma. Sentimental yang indah macam tu, ko takkan dapat beli kat tempat lain. Tulah mak dan ayah. Diorang akan percaya yang diorang dah berjaya membesarkan seorang aku. Seriusnya, kalau mak dan ayah tutup mata sebelum tengok aku konvo, sampai mati aku akan berdendam dengan akademi! Tapi sekarang alhamdulillah. Hasrat mak dan ayah bakal tercapai. Aku amat bersyukur.

15 Mei 2005 adalah tarikh di mana aku mendaftar masuk ke akademi. Selain dari pihak pengurusan yang amat2 dahsyat, lain-lain hal di akademi sangat menyegar dan mengujakan. Aku berpeluang mempelajari hampir semua aspek dah jenis penulisan. Ada yang lemah, ada yang kuat dan ada yang sederhana saja. Kemahiran aku menulis masih tumpul. Masuk ke akademi hanya dipandu dengan rasa minat yang bersungguh. Aku bersyukur kerana diberikan peluang mengasah bakat dan mengumpul ilmu tulis dengan sebanyak adanya.

12 Jun 2009 ialah tarikh bersejarah di mana aku melalui proses PeTA dengan jayanya. Syukur, alhamdulillah. Dengan dorongan seorang insan yang mungkin tanpa beliau sedari, beliau amat memaknakan dunia penulisan di dalam diri aku dan sungguh, beliau banyak berjasa untuk aku. Aku melalui proses PeTA dengan amat perit. Terasa hilang arah tanpa bimbingan dan sokongan. Yang ada cuma adik kecilku si Mimie dan bantuan dari buku-buku yang menimbun di rak. Semasa duduk di kerusi tunggal demi untuk menyelesaikan proses viva, aku jadi kelu. Aku amat gemuruh. Bimbang kalau-kalau naskah kuning yang aku canai dengan sepenuh jiwa rasa ini masih amat mentah dan hijau. Masih belum melayakkan aku bergelar penulis... novelis yang tepatnya. Lidah aku mengeras. Tak tahu macam mana nak memulakan. Akhirnya aku memandang ke arah beliau. Dan sambil tersenyum memejam mata, beliau menganggukkan kepala. Aku terasa diberikan kekuatan. Alhamdulillah. Viva berlalu dengan baik walaupun prestasi aku kurang mantap.

Aku tak tahu adakah 15 Oktober 2011 ini akan menjadi tarikh penutup buat aku di akademi atau tidak. Rekod konvokesyen yang lalu amat menakutkan aku apabila pihak akademi sesuka hati sesedap rasa menangguhkan majlis selama sehari menyebabkan semua orang jadi kucar-kacir. Antara paling sedih sahabatku. Suaminya hanya bercuti sehari dan akhirnya tak dapat tengok si isteri konvo. Aduhai. Harap itu tak berlaku lagi kali ini. Kasihan ayahku yang bercuti dan datang jauh dari Terengganu.

Aku amat berharap semuanya akan berlalu dengan baik. Semua orang perlukan penutup dalam hidup ni. Konvokesyen ini adalah penutup untuk aku di akademi. InsyaAllah... amin.


*Moment2 di Akademi. :'-)

2 comments: