Tuesday, May 4, 2010

Perkembangan

Cukup kembang tak? (^_^)

KEBELAKANGAN ni terasa hidup berlalu tanpa sebarang peristiwa yang memberangsangkan dan membikin jiwa berdetup-detap. Tak mahu bicara tentang anak remaja yang mati tertembak. Nanti ada yang sensitif tak tentu hala. Ada pula yang terpekik-pekik mengingatkan supaya jangan dipolitikkan isu ini. Senang cakap, yang tertembak tu bukan anak, adik, abang dan sedara terdekat korang, jadi bercakap pakai lidah memang mudah! Sempat aku rakamkan suara2 nakal yang menyalahkan keluarga si mangsa yang tidak tahu di mana anak sendiri berada dan bergaul dengan siapa. Amboi sedapnya berkata2. Kalau Tuhan nak tunjuk, tak tunggu besok! Kejap lagi pun boleh jadi. Hanya kerana benda tu tak jadi pada kita, jangan ingat kita ni bagus sangat jaga anak. Jangan ingat anak kita tak mungkin akan kena tembak bila2 masa. Tak mahu sebut tembaklah, jadi apa2 je senang. Jangan ingat anak kita tak mungkin akan jadi apa2... ada faham?

Aku bukan sewenang2 menyalahkan si penembak. Tidak. Aku mahu semua orang menimbang isu ini seadilnya. Jangan tidak! Emosi keluarga mangsa wajar dihormati kerana perit menanggung bebannya adalah mereka. Bukan kita. Jadi kita yang hujung kain pun tak ada kena mengena ni janganlah sesedap rasa saja yang menunding jari pada keluarga mangsa pula. Sakit sungguh hati dan mata membawa komen2 rakyat Malaysia yang disiarkan di dalam ruangan akhbar lewat hari2 ni. Pada aku semua orang yang sedang bercakap tu sebab tak ada dalam situasi ni. Anak mereka baik. Tak mungkin jadi itu dan tak mungkin buat ini. Aduh, senangnya! Anak dara yang bertudung litup, tup2 mengandung tak berbapak! Anak bujang yang sopan yang hisap rokok pun tidak, tup2 mati over dose dadah! Laki kita yang baik budi dan sembahyang tak tinggal, tup2 kena tangkap khalwat. Isteri kita yang lemah lembut dan cakap tak tinggi suara, tup2 pengedar dadah berskala kecil yang mengedar pada budak2 sekolah!

Apa yang aku cuba sampaikan ialah, kau tak boleh nak jangka apa pun! Jadi jangan cakap keluarga mangsa tak pandai didik anak, tak pandai pantau jaga pergerakan anak. Jangan... tolonglah demi Tuhan, jangan! Jangan bercakap ikut sedap mulut. Kita tak kena, kita tak tahu. Paling menyakitkan hati bila ada yang mengeluarkan kenyataan seperti ini :

"Ada orang mati tercekik tulang, ada orang mati dalam akuarium, ada orang mati kena tembak. Cuba renung2kanlah ini semua, qada dan qadar dari Allah."

Betapa ceteknya akal orang yang menulis ini. Mati tercekik tulang, mati dalam aquarium tu mati kemalangan, yang terlibat hanyalah diri sendiri. Kalau Tuhan itu bersifat tak adil, kenapa wujud hukum qisas? Sebab tu aku minta disiasat. Yang bersalah WAJIB dihukum kalau dia terbukti bersalah. Habis tu, kalau anak kau kena langgar sampai mati, kau redha dan maafkan sajalah orang yang langgar anak kau tu? Cubalah bercakap pakai akal sikit. Keadilan MESTI dicari! Ada faham?

Aku rasional. Kalau selepas dibicarakan tu terbukti si pelaku itu tak salah dan dia sekadar menjalankan tugas, jadi barulah kita berusaha bermuafakat mencari penyelesaian terbaik. Sesungguhnya ALLAH SWT maha mengetahui di atas segala sesuatu itu. InsyaAllah, kebenaran dan keadilan akan terbukti juga sesungguhnya. Amin. Hentikanlah kata2 seperti :

"Kepada rakyat Malaysia, janganlah bawa kereta seperti penjenayah!"

"Orang salah, walaupun kecil, perasaan takut memang ada."

"Sudah takdir ajal arwah di peluru polis, terimalah ketentuan Ilahi."

Sesungguhnya fahamilah bahawa ini bukan soal takdir atau tak terima ketentuan-NYA, ini soal mencari keadilan.

Hm, aku memang tak nak cakap langsung pasal perkara ni. Bukan apa malas nak dengar orang terpekik2 melalak minta jangan dispekulasi dan dipolitikkan perkara ini. Aku cuma nak cerita pasal kehidupan aku yang tak berapa nak berkembang sangat kebelakangan ni. Bosannya...

2 comments:

 1. tungu kes ni apa jadi nanti,

  dan jangan dilupa juga arwah Teoh Beng Hock dan mangsa2 tahanan yg mati dalam jel sebelum sempat dibicarakan...rakyat tak pernah lupa..

  ReplyDelete
 2. Pool,
  Sebetulnya aku xnak tunggu.
  Sebab aku da boleh agak apa yang akan berlaku.
  Dah banyak kali jadi...
  Betul kata kau,
  'rakyat tak pernah lupa'
  Tapi aku kecewa, lupanya tidak...
  Tp lebih ramai yang berpura2 x ingat.
  Sebab nak jadi pengecut yg selamat
  daripada jadi wira yg terkorban!

  ReplyDelete