Saturday, July 11, 2009

Hatiku Tertinggal Di Pelabuhan Klang...

Sudah agak lama aku tidak menjengah laman kesayanganku ini. Maklum sahaja, dunia pembelajaran telah usai ku ucapkan selamat tinggal. Alam pekerjaan pula menjengah mesra. Demi tuntutan hidup, aku gigihkan diri bekerja di sebuah tadika di Pelabuhan Klang sementara menunggu resume yang aku kirimkan ada tersangkut di mana-mana. Sambil2 tu, aku perbaiki novel canaian pertamaku yang telah selamat dinilai.
Hidup aku kebelakangan ni menyenangkan. Beban belajar sudah habis! Sekarang pula tengah seronok melayan kerenah anak-anak kecil yang polos dan naif. Sama sekali berbeda dengan orang2 dewasa yang selalunya gemar menyembunyikan pelbagai agenda di sebalik senyuman mereka. Senyuman anak-anak ini suci. ‘A’ kata mereka... ‘A’ jugalah yang ada dalam hati mereka. Aku cukup senang! Terhibur juga tentunya dengan keletah manja mereka yang mahukan perhatian.
Tak dapat dinafikan, ada masanya aku juga merasa tertekan. Naik darah bila mereka cukup nakal! Tapi anak-anak kecil yang sedang membesar, apa lagi yang seronok dilakukan kalau tidak melasak? Senyum sendiri aku bila ingat2 balik. Paling manis, sekarang ni aku sedang mengajar kesemua mereka tarian ala bollywood. Lucu juga. Aku sendiri menari pun tak lepas, tiba2 ditugaskan untuk mengajar mereka pula. Mujurlah anak2 didikku cerdas dan riang semuanya. Terutamanya si Anas yang manja dan Aiman yang comel. Tak lupa juga Sofea yang periang dan Zulaika yang selalu mengucapkan ini,
"Cikgu, saya sayang cikgu..."
Begitu tutur Ika dengan nada yang semanja mungkin. Aku senang sekali. Terasa penat lelahku berbaloi. Aku cukup rindu dengan Adlynku yang sangat manja denganku. Aisy yang nakal tetapi selalunya mendengar kataku. Aniq yang degil tetapi juga selalu menurut bila aku yang bersuara. Dania yang kurang sihat tetapi masih selalu tersenyum manis setiap kali aku menyapanya. Aliff yang suka tergelak... Hafif yang suka menangis tetapi kebelakangan ini sudah mula biasa denganku lalu selalu tergelak juga. Faiz yang pandai mengambil kesempatan dan suka dipujuk dengan ciuman. Umaira yang selalu mahu di dukung dan Hakimy yang tidak boleh dimarah langsung. Aduh! Sayang sekali... aku cukup merasa senang melayani kerenah mereka. Anak2 ini mendamaikan.
Aku tak lama di sini. Hujung bulan ni, seputar 25hb aku akan mengucapkan selamat tinggal kepada anak-anak yang nakal manis ini. Sayang sekali kerana aku sudah lama mula mengasihi mereka. Rindu itu pasti, namun aku yakin mereka akan mengerti. Semoga pertemuan dan perpisahan ini akan meninggalkan kenangan yang indah...

3 comments:

 1. bangun semua...selamat sejahtera, cikguuuu...!!!

  ReplyDelete
 2. hahaha..cikgu ann

  lepas ni cikgu ann jadi tutor jabatan penulisan la pulak..amacam?

  hahahaha

  kasi ammnt bertimbun2 macam kita kena dulu..

  ReplyDelete
 3. Roy,
  Selamat pagi kepada cikgu Roy juga...
  Pangkat hang lagi tinggi dr aku!
  Hahaha...

  Pool,
  Xde harapan...
  En. Z da menyampah nak tengok muka aku kat ASWARA tu.
  Setuju?

  ReplyDelete