Thursday, February 21, 2013

Hydra... Macam-Macam Hal!


TAHUKAH anda apa itu Hydra? Lernaean Hydra merupakan sejenis makhluk dalam Mitologi Greek kuno yang merupakan tugasan kedua dari 12 Tugasan yang perlu diselesaikan oleh Heracles (atau Hercules). Hydra merupakan sejenis reptilia menyerupai ular gergasi (ada sesetengah berpendapat ia lebih menyerupai naga) yang mempunyai lima kepala. Sekiranya satu kepala dipancung, ia akan tumbuh semula menjadi dua. Inilah cabaran yang dihadapi oleh Heracles apabila dia memancung kelima-lima kepala Hydra, setiap satunya tumbuh semula dalam kiraan dua, menyebabkan Heracles terpaksa melawan ular gergasi (atau naga) yang berkepala sepuluh!

Kenapa aku bercerita tentang Hydra?

Sebenarnya, aku terasa seperti sedang menjadi Heracles yang sedang menentang Hydra. Masih ingat lagi tentang En. Burung yang pernah mengganggu ketenteraman kami di rumah, dan telah mati baru-baru ni? Ya, En. Burung sudah kembali.

Satu mati, dua kembali!

Seperti Hydra (ya, mungkin ia bukan sengeri naga dan ular), En. Burung yang telah mati seekor, telah datang kembali, kali ini dua ekor. Aku sendiri pun pelik dengan hal ni. Tak taulah sampai bila kehidupan kami akan diganggu oleh burung-burung.

Ada dua pendapat dari kawan-kawan tentang hal ini. Satu berbunyi agak mistik ; mungkin burung-burung ini membawa sihir. Satu lagi lebih realistik ; mungkin atap rumah kami ni tempat mereka bersarang. Cuma apa yang peliknya, semasa En. Burung 1 masih hidup, hanya ia seekor saja yang datang. Berlegar-legar di dalam kamar mandi dan seputar mandala dapur. Kini datang pula En. Burung 2 dan En. Burung 3, juga berlegar di kamar mandi dan dapur.

Entahlah... aku lebih senang menerima pakai pendapat yang kedua. Barangkali mereka bersarang. Apa pun, aku harap mereka takkan kembali lagi.

2 comments: