Sunday, September 26, 2010

Penderhakakah Aku...?


SEMAKIN lama aku semakin tertanya-tanya, apakah beza antara SEJARAH, DONGENG, MITOS dan LAGENDA? Aku semakin mendapati bahawa empat perkataan ini hanya memperjelaskan satu makna yang sama : KEPERCAYAAN. Orang mengatakan SEJARAH ada satu kepastian. Ianya masa lalu yang dipastikan melalui bukti yang kukuh serta kajian yang menyeluruh. Sejarah adalah sangat penting. Ia adalah jati diri bangsa. Itu adalah pegangan yang pernah aku pegang. Aku pernah jadi seorang pencinta sejarah yang amat sejati.

Kenapa aku menggunakan perkataan 'pernah'? Adakah aku dah tak percayakan sejarah lagi? Adakah kebanggaan masa silam itu tak lagi memilik daya tarikan? Jujurnya aku tak tau. Kadang2 aku jemu sungguh mendengar orang2 mengungkit masa lalu yang sungguh gah. Tapi aku semakin yakin apalah guna masa lalu yang gah itu sedangkan ia SUDAH BERLALU! Kita bukan hidup pada masa lalu. Kita hidup pada masa kini. Pada suatu masa yang orang2 tidak lagi mengagungkan bahasa bangsanya sendiri. Pada masa yang anak2 bangsa sudah tidak tahu lagi menggunakan tulisan warisan nenek moyangnya. Pada ketika yang aku sudah tumpas gagal membezakan mana orang Melayu, Inggeris atau Arab jika hanya melihat pada nama-nama mereka. Aaron boleh jadi orang Melayu. Alex boleh jadi orang Melayu, Andika boleh jadi orang Melayu, Aminurrashid pun boleh jadi orang Melayu.

Aku singgah ke dalam sebuah blog yang kelihatan begitu unik. Tapi ada satu ruang dalam blog tu yang membuat aku termenung seketika. Wanita yang begitu bangga dengan 'sejarah' bangsanya itu mengemukakan satu catatan yang membantai artikel seorang pengkaji yang mengatakan HANG TUAH bersaudara adalah orang Cina. Dia begitu marah dalam senyum dengan antara lain mengeluarkan kenyataan ini;

"Hari ini ramai yang mengalami penyakit buta sejarah.Orang yang buta sejarah lebih menyusahkan dari orang yang buta matanya.Orang yang buta sejarah mampu meruntuhkan sejarah dan peradaban sesuatu bangsa.Orang yang buta sejarah mampu menggadaikan tanahairnya kepada orang lain.Jika kita di zaman raja-raja dahulu,orang yang buta sejarah ini mungkin patut disula kerana memporak-perandakan salasilah dan hikayat bangsa.Jika anda bertemu dengan ular dan orang yang buta sejarah pada masa yang sama,anda patut ketuk kepala orang yang buta sejarah ini dahulu ;D"

Terus-terang aku katakan yang aku tak tertarik langsung dengan artikel minah ni. Melampau-lampau teori HIDUP MELAYU dia. Tapi aku tak nafikan yang dia ni memang rajin mengkaji dan bagus dari segi kajian dan penulisan. Cumanya aku lebih tertarik dengan seseorang yang menggelar dirinya HANG KEBUN yang memberi komen seterusnya berbalas debat dalam ruangan komennya. Aku tertarik sebab aku setuju dengan Hang Kebun tu. Komen balas yang diberikan oleh minah ni pun dahsyat + tak rasional menurut aku.

Adakah seseorang yang tidak mempercayai kewujudan Hang Tuah wajib dihukum sebagai penderhaka, pengkhianat bangsa, mengidap penyakit buta sejarah dan juga bakal menjadi punca maruah bangsanya tergadai? Maruah apa yang minah ni cakap? Terselit di mana lagi maruah sebuah bangsa yang asyik bergaduh dan bercakaran sesama sendiri berebutkan takhta politik dan bukannya memperjuangkan nasib rakyat? Mengenang-ngenang masa lalu yang hebat memang seronok, tapi sila buka mata dan pandang sekeliling. Apa yang kau nampak?

Siapa TUN SRI LANANG? Siapa HANG TUAH? Orang2 mengatakan mamat Tuah ni MELAYU ISLAM. Di mana ISLAM seorang hamba yang mendewakan dan mengagungkan SULTANnya melebihi keagungan kepada TUHAN? Ketaatan yang berlebihan begitu apa hukumnya di sisi agama? Jangan biar aku mulakan dengan hukum menyihir, menipu dan melarikan tunangan orang dengan kebodohan membuat penilaian atas amukan seorang sahabat yang membela kematiannya. Paling yang membuatkan aku keliru sungguh2, kalau betul Tuah seorang hamba yang taat, kenapa dia tak pergi mati sahaja semasa Sultan suruh dia mati? Kenapa sembunyikan diri? Bukan tu menderhaka juga ke hukumnya sebab ingkar perintah Sultan?

Cakaplah aku tak faham. Aku tak baca Sejarah Melayu. Aku tak baca Sulalatus Salatin. Aku anak muda yang telah dirosakkan mindanya. Ada aku kesah? Jujurnya aku amat bangga dengan bangsa aku. Aku tetap orang Melayu. Orang dangkal macam kau tak layak mempersoalkan keMelayuan aku. Aku amat suka dengan sastera klasik. Aku amat suka mendengar, membaca dan melantunkan pantun, gurindam, puisi, syair dan segala macam yang seiring dengannya. Aku sebenarnya masih mencari kebenaran. Aku sebenarnya masih mahu memadankan masa lalu dengan keperluan. Kalau ada anak, aku mahu anak2 aku mengenal sejarah. Tapi aku juga mahu anak2 aku berfikir. Aku sendiri mahu berfikir. REALITI. Hebat mana pun masa lalu, ianya telah berlalu.

Jadi adakah benar aku sedang menderhaka apabila aku sungguh yakin yang HANG TUAH tidak pernah wujud di muka bumi ini? Aku sendiri keliru adakah taraf derhaka ini menyamai HANG JEBAT atau HANG KASTURI memandangkan ramai yang tak tahu siapa sebenarnya yang menderhaka. Jebat atau Kasturi? Aku jadi teringat pada kata seorang teman,

"Kenapa sikap orang kita begini? Sama ada taat dengan membuta tuli seperti Tuah atau memberontak dengan membuta tuli seperti Jebat..."

Dan memetik kata2 entah dari mana aku tak ingat ;

"Kalau aku jadi Jebat, aku lebih rela membunuh diri dari membiarkan diri dibunuh si bodoh Tuah!"

Apa yang aku cuba katanya, dalam dunia yang serba fikir ini sudah banyak orang menimbang2 dan mencerna acuan silam itu dengan cara yang berbeza. Ketaatan Tuah sudah tidak seharum mana seperti yang didakwa minah tu. Orang boleh menilai. Jadinya, siapa yang menderhaka atau siapa penderhaka itu dah tak penting. Yang penting, sikap terlalu terbawa-bawa dengan ketidaksahihahan itu sendiri suatu kebodohan.

Agak2 faham tak maksud aku?

Wednesday, September 8, 2010

Salam Aidilfitri


MALAM ni akan berpulang ke kampung halaman demi gigih meraikan hening syawal nan indah. Sayu sungguh terasa hati. Entah kenapa, Syawal tahun ini terlalu membikin hati sayu. Rindu pada ayah bonda dan seluruh keluarga. Dalam sayu tetap bergentayangan rasa teruja! Tak sabar nak menjamah juadah yang diolah bonda tercinta.

Doakan aku selamat sampai. InsyaAllah. Amin... Salam aidilfitri aku hulurkan buat sekalian teman-teman yang selama ini menjadi tulang belakang asas keyakinan langkah yang atur ke depan. Buat semua, ampun dan maaf kupinta andai ada terkasar laku dan bahasa (memandangkan aku ni memang kasar orangnya! Huhuhu... ^_^), maafkanlah semua keterlanjuran dan halalkanlah andai ada yang terminum, makan, terambil, terhutang, ops! (Kalu nak tuntut pun sila. hubungi saja aku, insyaAllah aku akan membayarnya.) Buat cinta hati malamku, terima kasih kerana sudi berkongsi syawal ini bersamaku dan kau mengindahkannya seindah musim semi yang bertamu. Sayang awak! (gedik... huhuhu! ;p)

Selamat hari raya, selamat meraikan hari kemenangan... maaf zahir dan batin! Semoga diketemukan lagi dengan Ramadhan yang bakal melabuhkan senjanya yang akhir. Amin!