Tuesday, January 18, 2011

Kegampangan PTPTN!!! Marahnya!AKU merasa begitu teruk dengan sistem PTPTN. Amat gampang! Aku terjebak dalam pinjaman PTPTN ni semasa di UPM dulu. Oleh kerana aku berhenti dari UPM dan sambung studi di ASK, jadinya jumlah pinjaman aku adalah sebanyak RM 5000 sahaja. Dan oleh kerana aku sambung studi, aku buat penangguhan bayaran. Lepas habis studi tahun 2009, aku start bayar balik pinjaman. Sehingga ke hari ini aku telah membayar sejumlah amaun bernilai RM 3650.

Aku stop bayar sejak kerja di bandar ni. Maklumlah, memulakan kembali kehidupan di bandar, soal kewangan memang serba terhad kerana masih belum stabil. 2 hari lepas aku periksa baki terkini, memang terkejut beruk apabila terpampang RM 1975.35 di situ. P*k*m*k! Bila aku call tanya, dah la sepuluh kali call tak dapat2, bila dapat ada dalam dekat setengah jam aku menunggu baru dapat cakap dengan pegawai bertugas. Bila dah bercakap, dengan selambanya dia menjelaskan yang itu adalah cas apa tak tahu! Cas tu rupanya dah berjalan sejak tahun 2006! Cas tersebut juga bernilai 11% dari baki pinjaman! Gila gampang!!!!

Walaupun aku buat penangguhan, cas tetap berjalan. Memang gampang gila! Aku bukan tak nak bayar, tapi beragaklah! Ada duit memang aku bayar. Kalau tak, takkanlah dah sampai 3650RM aku jelaskan! Kalau macam ni sampai mampus pun tak habis bayar. Bagi pinjam sikit je, tapi cas melampau-lampau. Teruk betul. Kawan2 sume dengan selamba cakap pada aku, baik tak payah bayar. Diorang sume memang tak ingin nak bayar. Salah siapa? Salah PTPTN sendiri yang bersikap macam ceti haram!

Aku hangin satu badan pun, aku tetap bayar balik. Pinjaman tetap pinjaman. Aku tak nak mati esok seksa sebab tak bayar hutang. Apa yang aku cakap ialah, aku jadi faham kenapa ramai orang tak ingin nak bayar pinjaman ni. Melampau sangat. Tak ada toleransi dan timbang rasa langsung! Memang gampang!

Marahnya aku!!!