Wednesday, July 27, 2011

Kemuliaan Diri..?

Salam ramadhan. (ehsan google)

AKU tertarik dan qalbi bagaikan tersentuh jentik selepas membaca entri Cik Hanny Esandra, seniorku yang manis. Benar Ramadhan bakal menziarahi lagi. Alhamdulillah. Masih diizinkan ALLAH SWT untuk bertemu dengan bulan seribu bulan. Bulan penuh barkah. Seperti Kak Nad (panggilan mesra), aku juga kembali merenung ke dalam diri. Aduhai...

Aku ini hamba-Mu yang banyak kurangnya, Rabb... kerdil sungguh rasanya. Dosa serasa dicedok setiap hari sehingga merebehkan bahu kiri. T_T NURUL MARDHIAH ini sangat mudah alpa dan pemarah orangnya. Terkadang mulut dan hati begitu mudah menghamburkan buah maki. Aurat juga kerap gagal terlindung. Aduhai... aku selalu memikirkan, kalaulah aku mati sekejap lagi, betapa azabnya rohku. Betapa terseksanya... betapa saratnya beban dosa. Betapa...

Kadang-kadang sebagai manusia, kita terlalu pedulikan kata-kata orang dan masyarakat. Menutup aurat itu tidak relevan. Malah satu kejutan buat aku, salah seorang artis Malaysia yang terkenal dengan irama alternatif pernah mengeluarkan kenyataan seperti ini di depan mukaku ;

"Akak tak pernah terfikir untuk bertudung selagi akak yakin mampu menjaga maruah diri. Sebenarnya dik, aurat kita adalah maruah. Harga diri kita adalah aurat yang sebenarnya. Bertudung litup hanyalah budaya orang Arab."

Boleh? Aku bersimpati kepada beliau. Semoga ALLAH memberi hidayah. Aku sendiri amat membutuhkan kekuatan dan keampuhan jiwa. Aku selalu ditewaskan oleh kelemahan. Lemah. Tidak kuat untuk melawan hasutan dan desakan nafsu. Ingin santai, ingin bergaya, ingin itu, ingin ini. Susahkah untuk menjaga solat dan aurat? Susah benarkah untuk menjaga batas pergaulan dan menjaga mulut? Susah sungguhkah untuk meninggalkan larangan-Nya dan mengikuti suruhan-Nya? Aduhai insan yang dinamakan NURUL MARDHIAH, susah sangatkah...?

Apabila sampai masanya kelak, salam Izrail terpaksa jua aku sambut. Dan tatkala Munkar dan Nakir menziarah dan bertanyakan... aku terpaksa jua menjawab.

Wahai Nurul Mardhiah Binti Zawahir, wahai Nurul Mardhiah Binti Zawahir, wahai Nurul Mardhiah Binti Zawahir, hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini...

Duhai Rabb, ALLAH... tuhan yang sarat dengan sifat Khaliq dan Ghaffar, tunjukkanlah aku jalan yang lurus, jalan ke arah mencintai-Mu, mentaati-Mu dan kuatkan jiwaku. Tenangkanlah qalbiku. Sesungguhnya Ya-ALLAH... aku masih ingin mencari kemuliaan diri di dalam redha-Mu. Amin...!

Salam Ramadhan ayuhai saudara-saudaraku.

Sunday, July 24, 2011

Cuti-Cuti Malaysia Lagi...!!!


AKHIRNYA selepas bertahun merancang untuk bercuti bersama si kecik Mimie dan selepas setahun merengek dengan Si Bulat, aku berjaya juga menjalani percutian ringkas bersama mereka di lokasi yang berasingan. Bersama si Mimie (dan Ikyn'z Zahari @ lebih mesra dengan panggilan Kin-Kin) kami ke Pulau Besar, Melaka. Manakala bersama Si Bulat pula, kami ke Taiping, Perak. Melawati Bukit Larut dan berjalan-jalan pusing bandar Taiping.

Cerita 1. Demi meraikan ulangtahun yang telah terlewat seminggu, Budak Bulat dengan baik hatinya telah membuat kejutan yang manis untuk aku. Pada mulanya dia membawa aku kembali bersiar di Tasik Raban. Cuma di sudut yang lain selain dari mula2 dulu. Seronok. Tak kira dari sudut mana, Tasik Raban tetap indah dan mendamaikan. Keesokkan harinya, ribut tak ada angin tak ada tau-tau saja kami dah sampai ke Taiping. Gembira hati bukan kepalang apabila berjaya sampai ke kaki Bukit Larut (idaman aku sejak setahun lalu). Sedihnya, tiket untuk ke atas telah habis. T_T Harapan masih tak kesampaian tapi Budak Bulat berjanji akan membawa aku lagi dilain kali. ^_^

Oleh kerana tak dapat naik ke Bukit Larut, kami hanya bergambar di kaki bukit. Seterusnya dia membawa aku berjalan ke Zoo Taiping (tak menarik pun, sorry orang Taiping!) dan berjalan di Taman Tasik Taiping. Kemudian, dia mengajak ke Bukit Merah tapi aku terpaksa menolak kerana aku tengah demam. Tak larat dah rasanya nak berjalan lagi. T_T hampa lagi. Tapi apa-apa pun aku masih sangat seronok. Terima kasih, cinta! (miang lagi)

Cerita 2. Aku, Mimie dan Kin-Kin menempuh perjalanan bersejarah ke Melaka pada hujung minggu yang berikutnya! Ceritanya, kami secara kamikaze ke Melaka tanpa petunjuk yang mencukupi. Jadinya, Jumaat malam kami bertolak dari PJCC ke Puduraya tanpa membeli tiket terlebih dahulu. Mimie siap keluarkan kenyataan :

"Kalau tiket ke Melaka habis, kita beli jugak tiket ke mana2! Mimie takkan balik rumah dengan beg-beg ni!"

Aku dan Kin-Kin lekas bersetuju. Sampai di Puduraya, kami diberitahu rupanya bas ke Melaka adalah di Terminal Bersepadu Selatan (Bdr Tasik Selatan). Dengan muka kelat, kami panjat LRT dan bergegas ke sana. Akhirnya tiga tiket ke Melaka Sentral berada dalam genggaman. Bas bertolak jam 11.00 malam dan sampai sekitar jam 12.30 tengah malam. Turun saja tangga bas, teksi sudah menunggu. Kami dibawa ke rest house Armada. Rancangan kami memang begitu. Di Armada, kami check-in semalaman. Walaupun murah, ruangnya bersih, luas dan selesa. Pemandangan pun cantik.

Semasa ini aku dah risau kerana risikan yang kami jalankan kepada warga tempatan terhadap Pulau Besar (destinasi utama) adalah berbaur negatif. Terkejut beruk aku apabila mengetahui yang Pulau Besar ini rupanya pulau mistik yang menjadi tumpuan untuk 'ngangkung', dapatkan pelaris, pengasih, menziarahi makam keramat dan sembelih kambing! Mau tak berderau darah aku?

Aku cadang nak batalkan saja. Tapi melihat muka Mimie dan Kin-Kin yang teruja nak ke pantai, aku gagahkan menyoal lagi beberapa warga tempatan. Akhirnya, komen dari En. Sahak, pemandu teksi memberitahu yang Pulau Besar sudah banyak berubah. Akhirnya, jam 2.00 petang, kami menaiki feri dari Jeti Anjung Batu ke Pulau Besar. Gembira. Pulaunya cantik dan bersih dan villa tempat kami menginap juga indah. Bahagian pantainya terasing dan ada kolam renang lagi. Aku benar-benar menikmati percutian ini!

Akhir kata, mau bercuti lagi! Oh, ye... sila nikmati gambar kalau mahu. Rasa macam nak letak semua tapi terlebih sudah! ;p

Pemandangan dari villa.


Pantai di area villa. Kami berenang selama 2 jam. Macam pantai peribadi pula rasanya. Hahaha! ;p


Jeti Pulau Besar


Jeti Anjung Batu


Masjid Kampung Hulu, berhampiran dengan rest house.


Pemandangan dari rest-house Armada.


Peace!


Orang yang bertanggungjawab membawa aku berjalan : Budak Bulat! Santaikan kami?


Taiping War Cemetery. Orang Taiping jangan ketawakan aku. Aku memang suka tempat macam ni. ;p


Bergambar di kaki bukit saja. T_T (harap MPT prihatin untuk mencantikkan papan tanda ni)


"Hello, mak! Hah, tiket dah habis..." T_T

Thursday, July 14, 2011

2 Perkara Yang Berlaku

Belahan jiwa yang menghilangkan duka, Hadiff Mujahid Haniff


Ini gambo fav mummy n hadiff! ^_^


Wargh!!! Hadiff ngantuklah, mummy...!

PENAT! Itu perkataan yang paling tepat untuk menggambarkan kondisi aku saat ini. Terasa lelah dan lejar dalam meniti hari-hari terakhir bergelar penulis skrip tetap. Ini adalah tentang perkara pertama. Aku tak ada masalah dengan Boss. Juga kurang bermasalah dengan rakan sekerja. Tapi aku terasa cukup bermasalah dengan kerja. Aduhai... menjadi penulis skrip bukan kerja mudah. Setiap hari kami para panel skrip ini bertempur dengan kekangan masa dan berjuang di antara nilai seni dengan komersial yang mampu terjual sehingga mencecah maksima angka juta kepada khalayak.

Sebagai penggiat, aku memang mengutuki khalayak Malaysia! Maksud aku, sebilangan besarnya. Sayang seribu kali sayang kerana sebuah filem yang bagus dan 'mahal' dengan nilai seni takkan laku! Ia takkan laku kerana khalayak yang mahukan filem yang sarat dengan pemikiran dan kepuasan seni hanyalah minoriti. Jadi siapa yang mahu bersusah membikin filem yang hebat2 dan menggodol puluhan anugerah di dalam dan luar negeri tanpa mendapat pulangan modal yang setimpal? Barangkali masih ada seperti saudara U-Wei Haji Saari, misalnya. Tapi lihatlah, selang bertahun-tahun baru keluar 1 filem. Nak makan apa? Melainkan kalau buat kerja-kerja dan perniagaan lain selain membikin filem.

Mengapa? Mengapa khalayak Malaysia malas nak berfikir? Cerita sampah, dialog sial, pelakon kayu, shot gampang tapi untung berjuta-juta! JUTA-JUTA!!!! Jadi kalau aku nak berlawan cakap dengan sang pengarah, apa modal yang boleh aku ketengahkan? Khalayak sudah memampuskan keindahan estetika. Sudah melampuskan kehebatan pelakon yang berbakat tapi tidak mempunyai rupa.

Aku tak pernah menyalahkan produser. Produser hanyalah peniaga yang mendambakan keuntungan maksima untuk setiap produk yang dipasarkan. Mereka mengeluarkan modal yang bukan sedikit. Pulangan modal adalah perlu untuk meneruskan kelansungan hidup. Tapi PENGARAH dan PENULIS SKRIP yang kononnya memakai nama insan seni? Tapi KHALAYAK TONTON yang kononnya menyokong memartabatkan seni??? Apa citer? Aku banyak gila terima skrip sampah dari penulis skrip yang bukan calang2 orang. Menulis dah bertahun2, filem bersusun tapi hasil kau tulis???? Aku rasa macam nak naik tingkat 8 dan terjun ke bawah. Apakah?

Kau bercerita berdegar-degar. Hebatnya research yang kau buat, telitinya bayangan kau terhadap visual skrip tapi apa yang kau tulis? Membaca ABC lebih susah dari memahami plot cerita kau. Aku tak kata cerita aku bagus sangat pun. Tapi aku sendiri baru mencuba menulis. Masih hijau dalam dunia tulis ini. Lagipun aku selalu percaya, memberi kritikan tak semestinya perlu dipanjangkan dengan membuktikan yang aku bercakap dengan seiring buat. Itu pemikiran yang dangkal. Parokial. Semua orang yang membayar RM 10 untuk menonton filem adalah berhak untuk mengkritik. Kalau semua orang perlu duduk di kerusi pengarah sebelum mengkritik baik kau buat filem untuk monyet dan ungka kat dalam hutan je. Takde telur! Tak berani nak terima kritikan.

Arghhhhh! Aku memang tengah emo!!!!!!!!!!!

RINDU. Ini adalah tentang perkara kedua. Aku sedang merindui mak... aku juga sedang merindui Budak Bulat (dah sebulan tak jumpa dan terlepas untuk meraikan ulangtahun yang pertama)... dan terkini, aku sedang amat merindui anak mummy tersayang, HADIFF MUJAHID yang manis. Sehari semalam aku membantu sahabat baikku, Jiha, menjaga Hadiff. Kasihan Jiha. Sisa keletihan melahirkan anak menyebabkan dia benar-benar lelah. Aku membantu sepenuh hati, menjaga, mendodoi, menyalin lampin dan memandikan Hadiff. Anak kecil itu cukup takut melentang. Dia akan lantang menangis. Jadi bila memandikan, aku akan terbalikkan badannya. Sesekali dia menggigit tanganku. Laparkan susu si ibu barangkali. Bahagia.

Aku juga ucapkan tahniah pada suami Jiha, Haniff. Dia suami yang baik. Ayah yang baik. Walaupun terkial-kial, dia tetap tabahkan hati dan berusaha belajar menyalin lampin dan memandikan si comel. Semuanya dibuat sambil tersenyum riang, barangkali terlalu bahagia menatap wajah sang anak. Tahniah, Nip. Semoga kau terus jadi suami dan ayah yang membahagiakan isteri dan anak kau. Amin...

Aku sedang letih dan sedang merindu...

Monday, July 11, 2011

365 Hari


نور ازاهر
دمي توهن يڠ منچيڤتاکن راس کاسيه دان سايڠ... اکو امت إخلاص منچينتايمو دڠن ستولوس راس...

SEMALAM genab setahun aku dan Budak Bulat bersama. Aku bersyukur kerana dia telah bersama aku selama 365 hari ni... Aku tak nak tulis panjang2 sebab takut ada yang muntah hijau pula. Aku cuma nak mendedikasikan entri ini kepada Si Bulat aku. Cinta, terima kaseh kerana ;

- Masih bersabar walaupun saya suka marah-marah dan merajuk tanpa sebab.
- Masih senyum walaupun saya dah tarik muka masam.
- Masih memujuk dan memberi rasa teduh setiap kali saya menangis dan bersedih.
- Masih melayan walaupun saya selalu berkelakuan seperti anak kecil.
- Masih berusaha untuk bersama saya walaupun terlalu banyak dugaan dan halangan yang sedang merintang jalan untuk kita berbahagia.
- Masih sentiasa mencuba untuk menyenangkan hati saya dan membuat saya tersenyum walaupun saya selalu merasa putus asa dengan hubungan kita.
- Masih sudi mendengar setiap kali saya berkeluh-kesah.
- Masih ketawa apabila saya beritahu yang berat badan saya semakin bertambah.

Kasih, terima kaseh kerana ;

- Sentiasa bawa saya berjalan ke tempat-tempat yang saya ingini.
- Sentiasa bawa saya makan makanan kegemaran saya.
- Sentiasa download filem dan game yang saya minta.
- Sentiasa menyokong keputusan yang saya buat.
- Sentiasa memotong rambut pendek sebab saya suka.
- Sentiasa mencuba untuk menarik perhatian saya dengan berpakaian kemas (walaupun saya tahu awak lebih suka santai).
- Sentiasa memanjakan saya.

Tak banyak yang saya buat untuk awak. Tak sebanyak yang awak buat untuk saya. Saya cuma harap dan berdoa semoga awak akan terus bersama saya untuk hari-hari yang mendatang dan masih mencintai saya seperti dari hari pertama kita bersama.

InsyaAllah... amin.

Selamat hari ulangtahun 365 hari kita yang pertama, pemilik jiwaku...

Monday, July 4, 2011

Kontraksi Pramatang

Sabar ye, si bayi sayang... ibu dan mummy akan sabar menunggu kelahiran anakku sayang. (Ehsan Lebai Google)

TAK banyak yang aku tahu tentang makna perkataan ni. Tapi awal pagi tadi, sekitar jam 6.30 pagi aku terjaga dari tidur seperti biasa. Seperti biasa juga aku akan tengok hp untuk pastikan pukul berapa. Terkejut juga bila mendapati ada 1 mesej yang belum dibaca muncul di skrin. Dengan kepala sarat, aku baca mesej. Tertulis ;

"Salam, sahabat. Aku tau kau tengah tido. Harap pagi nanti kau baca. Aku kat wad bersalin ni. Perut aku sakit. Doktor cakap premature contraction. Baby tak cukup bulan lagi tapi aku dah sakit nak bersalin. Doakan aku dan baby selamat, k?" - 4.08 am

Aku terbeliak biji mata dan terus melompat bangun sebab memang terkejut. Akibatnya, kepala aku terus menangkap pening. Kaki terasa tak stabil dan aku terjelepok jatuh ke katil semula. Aku berbaring untuk menghalau pening. Aku gagahkan jemari menaip mesej untuk bertanyakan khabar terkini. Tapi... oh, s*it! Kredit aku tamat tempoh pula. Sudahnya aku tertidur semula dan bangun sekitar jam 7.30. Pening beransur lega.

Sampai di pejabat, aku terus mendail nombor si sahabat. Alhamdulillah, dia baik-baik saja. Cuma suaranya kedengaran mengah. Menahan sakit barangkali. Katanya doktor bagi dia dua hari. Kalau kontraksinya masih berterusan, dia akan dipaksa melahirkan kerana dikhuatiri bayinya akan lemas. Ya, Rabb! Selamatkanlah sahabatku dan bayinya... amin!

Usia kandungan sahabatku itu baru mencecah 34 minggu dan dijangka bersalin pada bulan 8 kalau tak silap aku. Manakan tak terkejut beruk aku apabila mendapati dia kini sudah berada di wad bersalin dan mula mengalami kontraksi. Kasihan sahabatku itu. Kalaulah boleh, aku memang sungguh2 mahu menjengah dia di wad. Tapi waktu melawat berakhir pada jam 6.00 pm. Aduhai... hampa. Aku doakan dan sungguh2 berharap kontraksinya akan berhenti dalam masa dua hari ni. Kasihan si bayi kalau lahir tak cukup bulan.

Sahabat, aku merindui kau dan si bayi... semoga ALLAH melimpahkan rahmat dan memelihara keselamatan kau dan bayi. Amin!